FODbromfiets

Vanaf 11 december 2015 moeten alle bromfietsen en lichte vierwielers die in België aan het verkeer deelnemen, verplicht een kentekenplaat dragen. Vanaf 11 december 2015 begint de FOD Mobiliteit en Vervoer met een regularisatieprocedure die loopt tot en met 11 december 2016. Vanaf die datum zal elke bromfiets dus verplicht moeten ingeschreven zijn.

Alle brommers die in België rondrijden, zullen voortaan een kentekenplaat moeten dragen. De regularisatieprocedure heeft daarom betrekking op alle niet-ingeschreven voertuigen die voor 31 maart 2014 in het verkeer zijn gebracht en die een Europees of een Belgisch gelijkvormigheidsattest hebben.
De overige voertuigen die men met deze maatregel beoogt, zijn de voertuigen die na 31 maart 2014 uit een andere lidstaat van de Europese Unie zijn ingevoerd en nog niet werden ingeschreven.

Waarom deze procedure?

Deze regularisatiemaatregel wordt opgestart om de verkeersveiligheid te versterken: alle betrokken voertuigen zullen op deze manier verzekerd zijn, de identificatie ervan wordt makkelijker gemaakt en de bestuurders kunnen meteen worden geïdentificeerd.

Wat houdt deze procedure in?

De normale regularisatieprocedure voor een brommer of lichte vierwieler verloopt als volgt:

  • Stap 1. U gaat naar bPost met uw gelijkvormigheidsdocumenten. Ter plaatse voert bpost de technische gegevens van het voertuig in en stuurt deze door naar de DIV.
  • Stap 2. U krijgt van bPost een aanvraagformulier voor inschrijving. Met dit formulier dient u zich naar ons kantoor te begeven. Gelieve uw identiteitskaart mee te brengen.
  • Stap 3. Wij voeren de inschrijving online uit. U ontvangt de nummerplaat doorgaans de volgende werkdag ( zie stap 4). Tevens krijgt u van ons een aangepaste groene kaart mee.
  • Stap 4. U wacht op de postbode aan wie u 42 EUR contant betaalt. Hiervoor krijgt u de kentekenplaat en het kentekenbewijs dat u zorgvuldig moet bewaren (het inschrijvingsbewijs bestaat uit twee delen: een deel om thuis te bewaren en een ander om aan boord van het voertuig te bewaren).

procedure.bromfiets

Naargelang de leeftijd van het voertuig zijn voorziet de regelgeving aanpassingen van deze “normale” procedure voor voertuigen met een “oldtimer”-kenteken, voertuigen van vóór of na 1975 en voor voertuigen ouder of jonger dan 25 jaar.
Voertuigen die vóór 31/03/2014 uit een EU-land zijn ingevoerd en die een nationale (geen Europese) goedkeuring hebben, moeten de goedkeuringsprocedure voor motoren en brommers volgen. Vervolgens kunnen ze op de normale manier worden ingeschreven.

Help! Ik heb geen gelijkvormigheidsdocumenten!

Indien u een bromfiets hebt die jonger is dan het jaar 1975: in dit geval zal u naar de lokale politie moeten gaan. Daar zal u een document krijgen dat de technische gegevens bevat van uw bromfiets. Met dit formulier kan u dan naar bPost gaan en de normale procedure volgen.

Indien u een bromfiets hebt die ouder is dan het jaar 1975: in dit geval dient u het voertuig aan te bieden bij een oldtimer federatie. Daar zal u een document krijgen dat de technische gegevens bevat van uw bromfiets. Met dit formulier kan u dan naar bPost gaan en de normale procedure volgen.

Verdere info: