09.07.2015art

 

De inlagen op de Belgische spaarboekjes zijn het voorbije halfjaar met bijna 5,9 miljard euro gegroeid tot 257,83 miljard euro. Dat blijkt uit een rondvraag van De Tijd bij 15 banken, die goed zijn voor ongeveer 95 procent van de markt.

De toename is iets sterker dan een jaar geleden. Toen parkeerden we met zijn allen tijdens de eerste jaarhelft 5,23 miljard euro op de spaardeposito’s, tot net geen 250 miljard euro.

Nochtans brengt een spaarboekje amper iets op. Het voorbije halfjaar regende het opnieuw renteverlagingen en bereikte de spaarrente een nieuwe bodem van 0,20 procent op jaarbasis.

Dat het spaarboekje toch zo populair blijft, hoeft evenwel niet te verwonderen. Ook met andere vastrentende producten zoals kasbons, termijnrekeningen of obligaties valt door de historisch lage rente amper geld te verdienen. Ook niet als je je centen voor een wat langere termijn wegzet. Wie risicoloos wil beleggen, parkeert zijn geld dan maar noodgedwongen op een wachtrekening.

De prijsbrekers hebben het moeilijker om een deel van de spaarkoek te bemachtigen, want ook zij hebben hun spaarrente fors verlaagd.

Gebeurde dat in het verleden wat vaker bij een kleinere speler, dan zien we dat die prijsbrekers het intussen moeilijker hebben om een deel van de spaarkoek te bemachtigen, want ook zij hebben de spaarrente fors verlaagd.

In hun zoektocht naar wat extra rendement beleggen steeds meer Belgen ook in fondsen. Het voorbije halfjaar zagen heel wat banken de interesse daarvoor toenemen, mede dankzij de sterke prestatie van de beurzen tijdens het eerste kwartaal. Deutsche Bank zag het vermogen van zijn klanten in fondsen de voorbije zes maanden met 10 procent groeien. Rabobank.be heeft het over een volumestijging van 22,5 procent. Bij AXA Bank lag de verkoop van fondsen in de eerste zes maanden van 2015 drie keer hoger dan een jaar geleden.

09.07.2015art2

Bron: De Tijd